You are here: Home Οδική Ασφάλεια Κράνος

Κράνος

Τα στοιχεία της Ελληνικής πραγματικότητας λένε ότι:

  • 4 στους 10 αναβάτες μοτοσυκλετών δεν φορούν κράνος
  • 2 στους 10 αναβάτες φορούν κράνος ακατάλληλο και επικίνδυνο!
  • 2 στους 10 αναβάτες φορούν κράνος που δεν είναι καλά δεμένο, άρα πολύ επικίνδυνο!
  • 7 στους 10 επιβάτες δεν φορούν κράνος!
  • Τα 8 από τα 10 ατυχήματα με μοτοσυκλέτα στην χώρα μας, με αναβάτες και επιβάτες που δεν φορούν κράνος, καταλήγουν σε σοβαρό τραυματισμός του αναβάτη ή σε θάνατο αναβάτη και επιβάτη.
  • Στα περισσότερα από το 40% των ατυχημάτων με μοτοσυκλέτα, οι παθόντες αναβάτες και επιβάτες δεν θα είχαν αποτέλεσμα των θάνατο ή την μόνιμη ολική ανικανότητα εάν φορούσαν κράνος!
  • Ωστόσο, τα κράνη που είναι ασφαλή για χρήση είναι μόνο αυτά που έχουν έγκριση τύπου (ετικέτα με την ένδειξη κατασκευής τους με τις προδιαγραφές DOT ή SNELL).

Σημειώστε επίσης ότι: ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΡΑΝΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

Χωρίς κράνος μην πάτε πουθενά Ούτε για τσιγάρα…
Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν μέσα στην πόλη, σε μικρές διαδρομές. Και το άτιμο δεν σε ρωτάει πότε θα συμβεί. Δουλειά του κράνους δεν είναι μόνο να αντέχει στην κρούση. Η κύρια αποστολή του είναι να απορροφά την κρούση, επιβραδύνοντας ομαλά (όσο γίνεται καλύτερα) τον εγκέφαλό μας που δεν συμπαθεί καθόλου τα αρνητικά g.

Προδιαγραφές
Σαφώς και υπάρχουν προδιαγραφές για το κέλυφος του κράνους,που πρέπει να αντέχει και να μην ανοίγει στα δύο, το σημαντικότερο όμως είναι το υλικό απόσβεσης. Η πολυστερίνη μονής ή πολλαπλής πυκνότητας, που συμπιέζεται για να απορροφήσει την κρούση. Το εξωτερικό κέλυφος προστατεύει κι αυτό με την ικανότητά του να αντιστέκεται στην διάτρηση και να απλώνει ένα συγκεντρωμένο φορτίο σε μεγαλύτερη επιφάνεια, τόσο στην επιφάνεια του κελύφους, όσο στο υλικό απόσβεσης και στο κεφάλι μας. Εσωτερικά, το κράνος είναι επενδυμένο με αντιαλλεργικό και απορροφητικό υλικό,πολλές φορές ειδικά διαμορφωμένο για τη διευκόλυνση του αερισμού. Η εσωτερική επένδυση, εκτός από την άνεση, φροντίζει και για τη σωστή εφαρμογή του κράνους στο κεφάλι.

Κούμπωμα
Εξαιρετικά σημαντικό είναι το κούμπωμα του κράνους,επιφορτισμένο να το διατηρεί στο κεφάλι μας κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος. Αν το κράνος φύγει ή στρίψει, δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

Τα κράνη έχουν ημερομηνία λήξης
Η σαφής και αμετάκλητη «ημερομηνία λήξης» ενός κράνους έρχεται με την πρώτη πτώση όπου το κράνος θα χτυπήσει κάτω και θα συμπιεστεί το απορροφητικό υλικό. Αντικαταστήστε το αμέσως κι ακόμη καλύτερα… καταστρέψτε το. Μπορεί κάποιος να το πάρει και να το φοράει νομίζοντας πως είναι προστατευμένος. Η SNELL, ο ένας από τους δύο οργανισμούς δοκιμών και θέσπισης προδιαγραφών για κράνη στις ΗΠΑ, συνιστά αλλαγή του κράνους το αργότερο κάθε πέντε χρόνια. Έτσι κι αλλιώς, μετά από πέντε χρόνια η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και τα κράνη είναι ασφαλέστερα, οπότε αξίζει τον κόπο. Ακούγεται σκληρή και ακριβή διαδικασία.
Είναι αλλά το αξίζει το κεφάλι μας. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να κοστολογήσει το κεφάλι του

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΡΑΝΟΥΣ
Μια αγορά εξiσου σοβαρή με της μοτοσυκλέτας.



Αν δεν σου αρέσει, δεν το φοράς. Kι αν δεν το φοράς, δεν μπορεί να σε πρστατεύσει. Διαλέξτε με βάση το γούστο σας, τη μοτοσυκλέτα σας, τον αγαπημένο σας πρωταθλητή, οτιδήποτε. Θυμηθείτε πως τα έντονα χρώματα φαίνονται και καλύτερα, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, προσθέτοντας στην ασφάλειά μας.


Πολύ σημαντικός παράγοντας, τόσο για την προστασία όσο και για την άνεση. Ένα κράνος που ενοχλεί αποσπά την προσοχή από την οδήγηση και κουράζει αφάνταστα. Μην λυπηθείτε χρόνο στην επιλογή του σωστού μεγέθους, ούτε τον δικό σας ούτε του καταστήματος. Φορέστε το κράνος, δέστε σωστά το λουράκι, λίγο σφικτά χωρίς να γίνεται αποπνικτικό, και δοκιμάστε να το κουνήσετε με τα χέρια σας, τόσο δεξιά αριστερά όσο και πάνω κάτω. Αν το κράνος κινείται. .ανεξάρτητα από το κεφάλι σας και το νιώθετε ευρύχωρο, δοκιμάστε το μικρότερο μέγεθος, πάντα σωστά δεμένο.

Θυμηθείτε πως οι φόρμες των κρανών αλλάζουν από μάρκα σε μάρκα και τα μεγέθη δεν είναι ακριβώς ίδια. Μερικά καλά κράνη διαθέτουν και ανταλλακτικά για τις εσωτερικές επενδύσεις, για καλύτερη προσαρμογή στο πρόσωπό σας. Από την άλλη, μην αγοράσετε ένα κράνος που σας έρχεται πολύ σφικτό. Τα κράνη δεν είναι παπούτσια για να “ανοίγουν” με τον καιρό. Αν φοράτε γυαλιά, δοκιμάστε τα με το κράνoς, για να βεβαιωθείτε πως κάθoνται στη σωστή θέση.



Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί, με πιο διαδεδομένο τον απλούστερο, αυτόν με τα δύο δαχτυλίδια σχήματος “D” που έχει την ιδιότητα να σφίγγει όταν τραβηχτεί, αλλά να χαλαρώνει και να ανοίγει πολύ εύκολα. Ο μηχανισμός πρέπει να είναι εύχρηστος, τόσο για το καθημερινό βάλεβγάλε όσο και για την μακριά από μας περίπτωση ατυχήματος.


Η οθόνη του κράνους πρέπει να είναι οπτικά σωστή και καθαρή, χωρίς παραμορφώσεις, κατασκευασμένη από την αρχή με την καμπυλότητα που έχει πάνω στο κράνος. Ζητήστε να δείτε τον μηχανισμό ανοίγματος και αλλαγής της, που πρέπει να είναι αθόρυβος και να επιτρέπει εύκολη αλλαγή. Οι καλές οθόνες έχουν μια “γυάλινη” ποιότητα και ευκρίνεια και ξεχωρίζουν εύκολα από τις “θαμπές” πλαστικές που χαράζουν εύκολα. Προσέξτε και την εφαρμογή της στο κράνος. Όσο καλύτερα σφραγίζει, τόσο λιγότερος θόρυβος περνάει στο εσωτερικό. Θυμηθείτε πως οι φυμέ ή σκούρες είναι μόνο για ημερήσια χρήση και όχι για νυχτερινή.


Ειδικά στην Ελλάδα, κράνος χωρίς αερισμό μετατρέπεται σε φούρνο ή χαμάμ αμέσως. Ελέγξτε τη λειτουργία των διόδων αερισμού με γαντοφορεμένα χέρια και προσέξτε το ύψος και τη μορφή των αεραγωγών. Οσο πιο πολύ προεξέχουν, τόσο πιο πολύ θόρυβο θα κάνουν. Χρειαζόμαστε ροή αέρα στο κάτω μέρος της οθόνης για το ξεθόλωμά της και την αναπνοή μας, και στο πάνω μέρος του κεφαλιού για να δροσίζεται το τριχωτό της κεφαλής και να διατηρείται ο εγκέφαλος σε θερμοκρασία λειτουργίας. Οι αερισμοί αναπόφευκτα αυξάνουν το θόρυβο, περισσότερο ή λιγότερο. Το πόσο ήσυχο είναι ένα κράνος εξαρτάται από το σχήμα του, την ομαλότητα της εξωτερικής του επιφάνειας και τα ανοίγματά του, όπως και από τη θέση οδήγησης και το φαίρινγκ (ή την έλλειψή του) της μοτοσυκλέτας μας.


Τιμή δεν έχει! Μην υποτιμήσετε τη νοημοσύνη και τη ζωή σας αγοράζοντας ένα φτηνιάρικο κράνος, που έχει φτιαχτεί μόνο και μόνο για να ξεγελάει την Τροχαία. Αγοράστε το καλύτερο κράνος που μπορείτε, από μάρκα γνωστή, που αντιπροσωπεύεται και διαφημίζεται στην Ελλάδα, για να βρίσκετε ανταλλακτικά. Όταν βέβαια η μεγαλύτερη τιμή οφείλεται μόνο στα χρώματα και τα σχέδια, μπορείτε να γλιτώσετε χρήματα αγοράζοντας τη μονόχρωμη έκδοση. Και μην ξεχνάτε θαύματα δε γίνονται. Είναι αδύνατον ένα κράνος των 25. 000 δρχ να παρέχει την ίδια προστασία με ένα των 125.000, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μεγαλύτερη τιμή σημαίνει απαραίτητα και αναλογικά καλύτερη προστασία.


Δεν υπάρχουν ελληνικές προδιαγραφές για τα κράνη μοτοσυκλέτας! Θεωρητικά, αν φοράς μια κατσαρόλα με ένα σπάγκο για λουράκι και σε σταματήσει η Τροχαία, δεν είσαι παράνομος! Φροντίζουμε όμως οι ίδιοι για την ασφάλειά μας αγοράζοντας μόνο κράνη που πληρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε (η τελευταία είναι η ECE 2204). Κάθε σοβαρή χώρα (ακόμα και η Ινδία) έχει θεσπίσει προδιαγραφές για να είναι σίγουρη για τα κράνη που φοράνε οι πολίτες της. Ακόμα και για τις οθόνες υπάρχουν προδιαγραφές.

Στις ΗΠΑ, η SNELL Fουndation (με τελευταία προδιαγραφή την Μ95) και το DOT (Department of Τransροrt υπουργείο Μεταφορών) δοκιμάζουν και εγκρίνουν τα κράνη που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο.

Στη Μ. Βρετανία το BSI (British Standards Institυte), στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία η ANSI (AustraliaNew Ζealand Standards Institute), η CSA (Canadian Standards Assοciatiοn) στον Καναδά, το γνωστό TUV στην Γερμανία και πολλοί ακόμη οργανισμοί, άλλοι ιδιωτικοί και άλλοι δημόσιοι. Οι μέθοδοι ελέγχων και δοκιμών διαφέρουν από προδιαγραφή σε προδιαγραφή, όλες όμως έχουν σαν στόχο να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κεφάλι των αναβατών.

Όσα κράνη πληρούν κάποιες προδιαγραφές, το γράφουν, σε ειδική ετικέτα που παρέχει ο οργανισμός που έδωσε την έγκριση.


Private in-car lessons

Private in-car lessons

Sed perspiciatis unde omnis iste natus error voluptatem accusantum doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et doloremque laudantium.

Great Experience

Great Experience

Sed perspiciatis unde omnis iste natus error voluptatem accusantum doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et doloremque laudantium.

Test Text

Test Text

Sed perspiciatis unde omnis iste natus error voluptatem accusantum doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et doloremque laudantium.

  • Δίπλωμα Οδήγησης

  • Ανανέωση Διπλώματος

  • Δίπλωμα για ΑμεΑ

  • Υποψήφιοι Εκπαιδευτές

  • Πιστοποιητικό ΠΕΙ

loader image
Sort by: Numeric
Order: Ascending
  • έως 50cc

  • έως 125cc

  • έως 500cc

  • Ανεξαρτήτως Κυβισμού

  • Κατηγορία Β: Επιβατικά έως 9 θέσεων

  • Κατηγορία C1 (έως 7500 kg)

  • Κατηγορία C (χωρίς όριο)

  • Κατηγορία D η D1

  • Κατηγορία ΒΕ ή Β96

  • Κατηγορία CE